Halkidiki istorie si cultura de 3.000 de ani …

Ramasitele unor specii de animale stravechi disparute gasite la Nikiti, Vrasta si Triglia, stau marturie trecutului Peninsulei Halkidiki. Constatarile de la pestera Petralona dovedesc prezenta omului in regiune, cu 700.000 de ani in urma. Descoperirile arheologice din Halkidiki includ un craniu uman, datand de 200.000 de ani.

Booking.com

Dovada ca exista in Peninsula Halkidiki istorie si cultura de 3.000 de ani, sunt primele urme ale unei comunitati umane civilizate. Acestea dateaza din anul 4000 i.Hr. Primii locuitori erau tracii si pelasgienii. In secolul al VIII-lea i.Hr., au sosit noi locuitori din Eretria si Halkida (de aici si numele Halkidiki).

halkidiki istorie si cultura
Pestera Petralona

Halkidiki, mit si legenda

Halkidiki apare in multe mituri grecesti. Se spune ca titanul Enceladus a fost ingropat in Kassandra. De asemenea, se spune ca titanul Olympus a aruncat o piatra care formeaza peninsula Muntelui Athos. Despre Sithonia se spune ca si-a luat numele din Sithon, fiul lui Poseidon, zeul marilor.

Halkidiki istorie si cultura

Pana in secolul al V-lea s-au format state noi, precum: Aineia, Gigonos, Potidea, Lipaxos, Sani, Mendi, Neapoli, Skioni, Aiyai, Aphytis, Toroni, Olynthos, Sermyli, Galipsos, Sarti, Pyloros, Dion, Akanthos , Kleonai, Olofyxos, Stagira, Apollonia, Anthemous si Arnea. Pana la sfarsitul secolului al V-lea, cele 32 de orase cele mai puternice au fondat “federatia Halkideenilor”, sub conducerea lui Olynthos. Federatia a fost ulterior dizolvata in 379 i.Hr. de catre spartani.
In anul 348 i.en, zona a fost incorporata in regatul macedonenilor. astfel s-au format cele trei orase mari: Kassandria, Ouranoupolis in 325 i.Hr. si Antigoneia in 280 i.Hr. In 168 i.Hr. romanii au cucerit zona care a condus la descompunerea ei.

Halkidiki cucerita de otomani

In 1430, regiunea a fost cucerita din nou, de aceasta data de catre otomani, incorporand Halkidiki in districtul administrativ al Salonicului. Peninsula Halkidiki a fost impartita in trei zone pentru a indeplini anumite cerinte de colectare a taxelor: 1) Kassandra, prima peninsula, 2) Hasikohoria care se extindea pana la Golful Toroni si Golful Thermaic si 3) Mademohoria, in timp ce Muntele Athos a ramas o zona separata.

Halkidiki in secolul al XVII-lea

Secolul al XVIII-lea a fost o perioada de prosperitate pentru Halkidiki, un element care explica de ce satele de coasta au devenit o tinta comuna a raidurilor piratilor.
In mai 1821, sub conducerea lui Emmanuel Pappas, Halkidiki s-a alaturat revolutiei nereusite impotriva Imperiului Otoman, conducand la o a doua greva a rezistentei din 1854 sub conducerea lui Tsiamis Karatasos.

Halkidiki in secolul al XX-lea

La inceputul secolului al XX-lea, poporul din Halkidiki s-a alaturat luptei pentru eliberarea Macedoniei. Eliberarea mult asteptata a sosit in octombrie 1912. Zece ani mai tarziu, sosirea a mii de refugiati din Asia Mica a dus la formarea a 27 de noi sate care au contribuit enorm la cresterea economica si culturala a regiunii.

Halkidiki istorie si cultura de 3000 de ani…

Lasă un răspuns