Ammouliani este o insula mica, singura insula locuita din Halkidiki. Insula este ca o ,,picatura verde” in albastrul infinit al Marii Egee. Ammouliani se afla intre bratele Athos si Sithonia, in golful Agios Oros. In cei doar aproximativ 6 km patrati care reprezinta suprafata insulei, veti descoperi un loc mirific.  Peste 20 de plaje incantatoare, cu  nisip fin si ape limpezi, de un albastru turcoaz, te imbie la relaxare! Ammouliani este un mic paradis! Insula care pare ca sta in umbra Sfantului Munte, ofera privelisti de neuitat. Zarit in departare, Sfantul Munte Athos, invoca vremurile in care insula era o dependenta a Manastirei Vatopedion.

O vacanta petrecuta pe aceasta insula fermecatoare va fi motivul sa va indragostiti cu siguranta de acest loc. Insula se afla la aproximativ 120 de kilometri de Salonic si la doar 2 mile marine de coasta continentala. De pe continent se ajunge foarte usor cu feribotul pe insula, pornind din portul Tripiti. In sezon, feriboturile pleaca din port din 30 in 30 de minute.

Booking.com

Ammouliani, cea mai apropiata insula greceasca fata de tara noastra

Ammouliani este cea mai apropiata insula greceasca fata de Romania. Desi mult timp nu a fost cunoscuta de catre turistii romani, in ultimii ani foarte multi conationali au preferat sa-si petreaca vacanta in aceasta micuta insula. Motivele sunt lesne de inteles:

-Insula ofera intimitate si relaxare intr-un cadru natural superb

-distanta din tara noastra pana in portul Tripiti este mica: Bucuresti – Tripiti – 710 km, iar Craiova – Tripiti – 610 km.

Orasul Ammouliani

Orasul principal Ammouliani este construit ca un amfiteatru deasupra golfului, cu case frumoase in stil grecesc, gradini verzi si alei care ,,curg” pana la malul marii. Iar numeroasele flori care ,,tapeteaza” zidurile caselor, creeaza un spatiu primitor, plin de culoare. In portul pitoresc, barcile pregatite pentru pescuit se reflecta in apa linistita a marii. Urmand stradutele inguste in sus, veti ajunge in Piata Centrala, punctul cel mai inalt al statiunii Ammouliani.  Veti fi incantati sa descoperiti biserica Agios Nicholas, construita in 1865 dar si Muzeul Popular. In Biserica Sf. Nicolae sunt depuse moaste ale mai multor sfinti, icoana Sf Nicolae si Sf Dumitru, precum si o catapeteazma pictata de calugarii din Sfantul Munte. Muzeul Popular va prezinta o parte din istoria si traditiile locului, acolo fiind expuse piese de mobilier, tesaturi, vase de ceramica, fotografii vechi etc. Din zona cea mai inalta a statiunii va veti bucura de panorama fascinanta a Peninsulei Athos si a golfului Agios Oros. Admirati rasaritul! Este un spectacol de lumini pe deasupra varfului semet al Muntelui Athos!

ammouliani halkidiki travelturist

Insula ofera o multime de oportunitati pentru excursii interesante. Daca va plac drumetiile, puteti urma potecile inguste printre maslini si arbusti fie la pas, fie cu ATV-ul. Ammouliani este un sanctuar pentru pasari deci, nu uitati sa va aduceti camera pentru a fotografia prietenii calatori inaripati. Pe unele plaje ale insulei, pescarusii se plimba nestingheriti printre sezlonguri, cersind cate un biscuit sau un fruct de sezon.

Plajele din Ammouliani

Ammouliani isi deriva numele din cuvantul grecesc „ammos” care inseamna „nisip”, asa ca….

Plajele de pe Ammouliani au nisip alb exotic si ape limpezi turcoaz, toate certificate cu steag albastru. Trebuie sa inotati in Alikes, cea mai populara si fotogenica plaja, unde apusurile de soare au poezia lor. Totodata, Alikes Beach este cea mai lunga plaja, dotata cu numeroase beach baruri dintre care cel mai sic este de departe Savana Beach Bar.

Alikes Beach

Va puteti bucura de liniste pe frumoasa plaja Karagatsia, ori pe Kalopidago Beach, plaja cu nisip negru si fin. Aflandu-se in golfuri micute, aceste plaje au de obicei apa linistita.

Kalopidago Beach

Pentru clipele de inot indreptati-va spre Megali Ammos, Gripos, Agios Giorgios. Fiind situata la cca 3,5 km distanta fata de statiunea Ammouliani, plaja Megali Amos are un farmec aparte, datorita pinilor care ofera locului umbra dar si frumusete.

Megali Amos Beach
Gripos Beach

Banana Beach, plaja care nu trebuie ratata!

Insa de departe cea mai frumoasa plaja dar si mai greu accesebila este Banana Beach. Drumul catre aceasta plaja nu este asfaltat si prezinta unele denivelari, ceea ce face sa fie greu accesibil pentru masinile joase. Insa merita tot efortul! Plaja Banana Beach este foarte frumos amenajata, intr-o livada de maslini. Apa limpede, turcoaz intregeste peisajul de vis! 

Banana Beach Ammouliani

Toate plajele sunt organizate cu umbrele si sezlonguri, beach baruri, astfel incat sa va puteti racori si sa va bucurati de minunate momente de distractie si relaxare.

CELE MAI BUNE OFERTE DE CAZARE IN AMMOULIANI LE GASITI AICI

Cele mai multe posibilitati de cazare in insula Ammouliani se gasesc in orasul principal. Cazare in Ammouliani puteti gasi si in apropierea plajei Alikes unde se afla cateva vile si un Camping. Puteti sa alegeti orice cazare doriti si oriunde pe insula! Acesta este avantajul acestei micute insule! Oriunde va veti caza veti fi aproape de plaje superbe! Daca bate vantul pe o parte a insulei, alegeti sa mergeti in golfulete mici de pe partea opusa a insulei, unde sigur atmosfera va fi calma!

Ce mai puteti vizita!

Din portul Ammouliani sau de pe plaja Megali Ammos, puteti pleca intr-o calatorie in jurul insulei, cu o barca inchiriata. Admirati coasta nordica stancoasa! In jurul insulei veti descoperi o multime de ,,petice” de nisip, plaje micute, al caror mal este scaldat de apale turcoaz al Marii Egee! La est de Ammouliani, se afla insulele Drenia si Pena (Insula Caprelor), de a caror frumusete nu poti sa nu ramai impresionat.

Insula Drenia cu plaja ei de vis!

Drenia incanta prin frumusetea exotica a plajei. Nisipul este foarte fin iar  apa are o claritate uimitoare si o culoare superba. Pe Drenia este un  Beach Bar si o taverna renumita  pentru preparatele pe baza de peste si fructe de mare.

Insula Caprelor

Insula Caprelor te incanta prin peisajul arid dar totusi prielnic pentru cateva caprite simpatice si berbecuti care s-au familiarizat cu turistii. Insula Pena are doua plaje superbe precum si margini stancoase, ideale pentru fotografii instagramabile. 

Insula Caprelor

Citeste si articolul despre micutele insule din apropierea peninsulei Halkidiki!

Daca doriti sa vedeti alte locuri, in afara de insula, Ouranoupoli, precum si Ancient Stageira, locul de nastere al lui Aristotel, sunt in apropiere. In sfarsit, daca priviti forma impozanta a Muntelui Athos, veti simti dorinta de a-l aborda. Zilnic se organizeaza croaziere pentru a admira de la distanta Sfantul Munte Athos. Imaginile sunt impresionante caci unele manastiri de dimensiuni uimitoare se ,,agata” efectiv de stancile uriase.

Ce mancam in Ammouliani

Insula are o multime de restaurante si nu puteti parasi Ammouliani fara sa incercati pestele, pregatit dupa retete traditionale. Este proaspat si de-li-cios! Insula are a doua cea mai mare flota de pescuit din Macedonia Centrala, asa ca aici veti gasi capturi care doar cu cateva ore inainte se prabusisera in plasa. Va puteti bucura de prospetimea si savoarea produselor naturale pe care localnicii le scot la vanzare in piata. Cateva taverne recomandate ar fi Tzanis, Klemataria, Glaros. De departe cel mai bun restaurant este Tzanis. Desi este situat mai departe de port dar pe o plaja micuta, restaurantul este plin si in extrasezon! Paine calda, vestitele placinte cu branza sau spanac si alte multe produse de patiserie sunt pregatite in fiecare zi in cele cateva brutarii, afaceri mici, de familie. Sa nu uitam de inghetata de smochine, o delicatesa specifica insulei Ammouliani.

In port sunt baruri, gelaterii si doar cateva magazine cu suveniruri. La orice ora din zi, este o placere sa savurezi un coctail la barurile de la malul marii unde poti sa admiri peisajul si sa asculti cantecul suav al valurilor!

Prezent si trecut in Ammouliani

Ammouliani are aproximativ 550 de locuitori permanenti. Stramosii lor din Asia Mica au venit aici ca refugiati din insulele Propontida (langa Constantinopol) si au adus cultura, obiceiurile si valorile lor, precum si cunostintele despre mare, pe care s-a bazat dezvoltarea insulei. Daca doriti sa aprofundati mai mult istoria locului, Muzeul Folclorului merita vizitat. Istoria insulei va prinde viata in fata ochilor tai in putinele lucruri pe care refugiatii le-au adunat de-a lungul vietii. Locuitorii sunt gazde primitoare, dornice sa te ghideze catre cele mai frumoase locuri ale insulei. Odata ce ai ajuns pe insula, esti primit ca ,,acasa”. O sa fi incantat cand plimbandu-te pe stradutele orasului, o sa fi salutat de localnici asemeni unui vechi prieten. Incearca sa descoperi aceasta micuta insula nu numai cu ochii privitorului sau al turistului in cautare frumos, ci si cu ,,ochii sufletului” si atunci vei simti cum insula te va asimila. Vei descoperi o a doua ,,casa” departe de casa ta!

Cu aceeasi pasiune si determinare care i-a caracterizat pe stramosii lor, locuitorii din zilele noastre au reusit sa faca din Ammouliani o destinatie de vacanta deosebit de tentanta, iar mediul natural maiestuos este cel mai puternic aliat al lor.