Pentru o prima intalnire cu Grecia, va sfatuim sa alegeti ca optiune de vacanta, Riviera Olimpului.
Aici gasiti o atmosfera prietenoasa, aproape de casa, cu taverne unde puteti manca si mititei, ciorba de burta sau chiar sarmalute. Sunt o multime de excursii care se pot face de aici catre numeroasele obiective turistice Riviera Olimpului.
Obiective turistice Riviera Olimpului
Sunt o multime de obiective turistice Riviera Olimpului care merita sa fie vizitate. Numeroase agentii de turism organizeaza excursii catre Insula Skiathos (o perla a marii Egee), Salonic, cascadele de la Edessa, Athena, Waterland Salonic, mormantul lui Filip (tatal lui Alexandru cel Mare), Muntele Olimp, Muzeul Dion, Castelul Platamonas si nu in ultimul rand Meteora. Daca ajungeti cu masina personala, majoritatea excursiilor sunt usor de facut. Asta daca doriti sa faceti economii si sa nu fiti nevoiti sa va incadrati intr-un program impus.
Muntele Olimp
Muntele Olimp este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice Riviera Olimpului. Muntele Olimp a fost considerat vechiul asezamant al zeilor si este cel mai inalt din Grecia (v. Mytikas, 2918 m). Aici este si primul Parc National, un ecosistem protejat prin lege. Veti fi incantati de abundenta copacilor si speciilor de plante (aproximativ 1700 de specii), unele fiind foarte rare. Iunie si septembrie sunt cele mai bune luni ale anului pentru cei care doresc sa urce pe culmile muntelui.
Biserica Sf. Dionysos a fost construita in secolul al XVI-lea de Agios Dionisios, un pustnic care locuia intr-o pestera din apropiere si este un loc popular de pelerinaj pentru locuitorii Macedoniei Centrale. Biserica impresioneaza cu opere de arta de mare valoare. Aici veti gasi carti si pliante crestine ortodoxe, traduse in limba romana.
Iata cum calatoresti spre Muntele Olimp
De la Paralia Katerinis se merge spre Athena, se iese spre Litochoro, un sat de munte pe care il strabateti ca sa ajungeti pe Muntele Olimp. Odata ajunsi pe munte, trebuie sa vizitati neaparat Manastirea Sfantul Dionisie, Cadita lui Zeus si multe alte locuri superbe oferite de Muntele Zeilor. La intoarcere puteti opri in frumosul sat Litochoro pentru a servi un pranz delicios intr-una din numeroasele taverne. Apoi in drum spre autostrada se face stanga spre Dion unde vizitati sit-ul arheologic si Muzeul Dion.
Orasul Dion
Orasul Dion – este situat la poalele Muntelui Olimp. Numele provine de la altarul lui Zeus Dias – care se traduce ca “Zeus”. Este un oras construit de macedoneni, fiind un loc sacru dedicat lui Zeus si fiicelor sale. Situl arheologic include templul dedicat lui Zeus, teatrul grecesc, sanctuarul lui Isis (zeita egipteana fiind preferata lui Alexandru cel Mare) si sanctuarul zeitei Demeter, sora marelui Zeus.
Castelul Platamonas
Castelul Platamonas face parte din categoria de obiective turistice Riviera Olimpului ce pot fi vizitate in timpul unei plimbari prin statiunile din zona. Castelul este situat in partea de sud a Muntelui Olimp si dateaza din secolul al X-lea, din perioada bizantina. A avut o pozitie strategica in trecut, trebuind sa controleze ruta Macedonia, Tesalia, Grecia de Sud. A fost construit pe teritoriul orasului antic Herakleion. Este un castel impresionant, care este situat pe un deal cu o vedere superba spre mare. Castelul Platamonas se afla pe partea dreapta la intrarea in statiunea Platamonas.
Pentru a ajunge la Edessa sunt doua variante:
1 Din orice statiune din Riviera Olimpului o luati pe autostrada spre Salonic, iar daca vreti in aceasi zi sa punctati doua obiective (Edessa si mormantul lui Filip), la intersectia cu autostrada Egnatia Odos mergeti spre Veria. Iesiti dupa autostrada spre Veria, Vergina, iar acolo este usor de gasit sit-ul arheologic cu mormantul lui Filip. Pana aici aveti de parcurs 76 km din Paralia Katerinis, care se fac in aproximativ o ora. Dupa vizitarea sit-ului porniti spre Veria (nu intrati pe autostrada)- Naousa-Edessa, unde va racoriti si vizitati superbele cascade. Pana la Edessa mai aveti de parcurs 55 km, care se fac tot intr-o ora.
2 A doua varianta, daca vreti sa vizitati numai Edessa este acelasi drum, doar ca iesiti mai devreme dupa autostrada Egnatia Odos, spre Alexandreia-Giannitsa-Edessa. Drumul dureaza aproximativ o ora si jumatate si sunt 113 km din Paralia.
Cum ajungi la Waterland Salonic
La Waterland Salonic, nu intrati in orasul Salonic, ocoliti si tineti autostrada spre Halkidiki, iar apoi sunteti atenti la indicatoarele spre Waterland. Aveti de facut 104 km de la Paralia Katerinis, in o ora si douazeci de minute. Preturile si mai multe amanunte le gasiti aici.
Excursia pe insula Skiathos
Pe insula Skiathos recomandam totusi excursia prin agentiile locale, fiindca este destul de obositor cu masina personala, apoi daca nu sunteti la ora 9.00 in portul Achillio puteti pierde vaporul. Pana in port sunt 190 de km si se parcurg in doua ore si douazeci de minute.
Sit-ul arheologic Makrigialos
Sit-ul arheologic Makrigialos este unul dintre cele mai mari situri ale perioadei neolitice. Sapaturile arheologice din zona au adus la lumina o constructie din timpul civilizatiei minoice. Dimensiunile constructiei sunt de 4 ori mai mici decat cele ale celebrului palat minoic din Knossos. Sit-ul Makrigialos seamana cu palatul minoic din Knossos in ceea ce priveste coloanele si curtea dreptunghiulara, dar contine elemente arhitecturale unice.
Excursia la Athena
Excursia la Athena nu o recomandam din aceasta zona fiinca sunt 500 km de parcurs si este foarte obositor. O sa aveti ocazia sa vizitati capitala Greciei daca sunteti cazati mai aproape. In excursiile la Athena organizate de agentiile de turism, se pleaca noaptea si se ajunge inapoi noaptea tarziu.
Excursia la Meteora
Excursia la Meteora o puteti face cu masina personala. Drumul spre Meteora il gasiti detaliat aici.
In calitate de turist, cu siguranta nu va veti plictisi daca optati pentru o vacanta in statiunile din Riviera Olimpului!