Intr-o calatorie in Peloponez, includeti pe lista obiectivelor turistice de vizitata si Cetatea Micene (Mykines, Mycenae). Intemeietorul Cetatii Micene a fost legendarul Perseu, primul erou al Greciei. O vizita la ruinele minunatei cetati Micene, orasul lui Agamemnon, este o experienta cu un farmec mitic. Am facut acesta oprire si noi in drumul nostru catre Nafplio. Chiar daca am ajuns la cetate la ora pranzului, pe o caldura inabusitoare, ne-am bucurat de o plimbare printre ziduri impunatoare si morminte antice. Situat pe un deal din regiunea Argolis, acest sit arheologic este unul dintre cele mai pretioase comori ale Greciei. Asa ca nu trebuie ratat!
Micene, unul dintre cele mai bogate si influente orase ale lumii antice
Micene a fost unul dintre cele mai bogate si mai influente state-oras ale lumii antice. Perioada sa de glorie a durat 400 de ani, din 1600 pana in 1200 i.Hr. In aceasta perioada orasul a fost atat de important incat a dat numele unei intregi ere – perioada Miceniana – si unei culturi. O civilizatie de comercianti, razboinici si marinari care au reusit sa fure suprematia Mediteranei de la minoici. Numele Micene este legat de cel al celui mai cunoscut rege al sau: Agamemnon. Faptele acestuia si ale razboinicilor lui din razboiul troian, au fost facute nemuritoare de Homer in Iliada.
Sit-ul arheologic Micene
Descoperirea ruinelor Micenelor a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea. Arheologul german Heinrich Schliemann, cunoscut deja pentru descoperirea orasului Troia, a pornit in cautarea acelor „Micene bogate in aur ”, asa cum spunea Homer. Fascinat de scrierile lui Homer, arheologul Schliemann a descoperit la Micene cinci masti de aur, presupunand ca una dintre ele ar fi fost chiar a regelui Agamemnon. Studii mai recente au relevat faptul ca mastile descoperite dateaza din perioada 1500-1550 i.Hr., adica la aproximativ trei secole dupa perioada in care se presupune ca a trait Agamemnon. In orice caz, numele „Mastile lui Agamemnon” a continuat sa fie folosit in continuare. Astazi ele pot fi admirate la Muzeul National Arheologic din Atena .
Atractiile Micenelor sunt in esenta doua: sit-ul arheologic cu ruinele antice Mycene si muzeul arheologic.
Poarta Leilor
Descoperirea cetatii, pornind de la scrierile lui Homer
Int-un loc de o mare incarcatura istorica, am experimentat fiorul de a traversa impozanta ,,Poarta Leilor”care marcheaza intrarea intr-unul dintre orasele care au facut istoria umanitatii. Am mers pe carari si strazi pietruite strabatute altadata de regi, razboinici, roabe. Simbolul regatului micenian este Poarta Leilor, intrarea maiestuoasa in oras. Poarta inalta de peste trei metri, perfect simetrica, este ornata cu un monolit decorat cu doi lei orientati unul spre celalalt. Poarta Leilor este intrarea in interiorul complexului de ziduri ciclopene care proteja orasul antic.
Orasul Ciclopilor
Zidurile ciclopene au fost denumite astfel datorita dimensiunilor enorme (grosimea lor variaza intre 3 si 8 metri). Conform legendei, constructia unor astfel de ziduri impunatoare a fost posibila numai datorita ajutorului unui ciclop, uriasii cu un ochi ai legendei homerice. De aici si denumirea de ,,Orasul Ciclopilor”. Dupa ce treci de Poarta Leilor, urcand pe carari si scari inguste pietruite, veti ajunge la palatul regal al lui Agamemnon. Aici puteti vedea ramasitele camerelor private ale unuia dintre cei mai cunoscuti regi ai Greciei antice. In una dintre aceste camere a fost probabil asasinat.
Tezaurul lui Atreus
Un alt popas al unei vizite la Micenele antice este Tezaurul lui Atreus, cunoscut si sub numele de Mormantul lui Agamemnon. Este o constructie circulara in care un membru al unei familii regale a fost in mod cert ingropat, dar nu s-a putut dovedi niciodata ca ar fi fost tocmai Agamemnon. Acesta este inca un mister care adauga farmec locului. Alte sase morminte circulare au fost descoperite in zona, cu ramasitele a 19 persoane. Acestea sunt cunoscute sub numele de Mormintele Regilor. Printre acestea se afla si mormantul sotiei lui Agamemnon, Clytemnestra.
Muzeul Arheologic din Micene
Vizita muzeului se desfasoara de-a lungul a patru sectiuni distincte dedicate: istoriei, vietii cotidiene a micenienilor, obiceiurilor lor funerare si folosirii spatiului din cetate.
Centrul religios al orasului
Situat in zona de sud-vest a cetatii, acest complex de cladiri indeplinea functii religioase. Acest lucru apare evident atat din caracteristicile arhitecturale ale cladirilor, cat si din obiectele gasite in interiorul lor.
Palatul regal
Se afla in punctul cel mai inalt al cetatii si se sprijina pe terase realizate artificial de vechii locuitori din Micene.
Cercul Mormantului B
Situat in zona de vest a cetatii, acest complex constituie unul dintre cele mai importante monumente antice ale zonei. De aici s-au obtinut informatii importante despre arhitectura si ritualurile funerare miceniene. Datat din 1650 pana in 1550 i.Hr., gazduieste un total de 26 de morminte. Se considera ca sase, apartineau familiei regale, intrucat au fost gasite obiecte ornamentale pretioase, inclusiv o masca din chihlimbar.
Pret intrare Cetatea Micene
Pretul la intrare este de 12 euro pentru adulti si 6 euro pentru copii. Alte detalii privind programul de vizitare si zilele libere gasiti AICI
Unde sa dormi in Micene
Booking.comNu exista hoteluri in imediata apropiere a sit-ului arheologic din Micene. Majoritatea turistilor rezerva un hotel in Nafplio, unde oferta de cazare este destul de variata. Cazarea in Nafplio se preteaza pentru toate bugetele, de la pensiuni familiare, pana la hoteluri de lux cu piscine. Locatiile cele mai apropiate de Micene sunt Argos si Ireo, unde veti gasi cazare in categoria pretului mediu-mic. Acestea sunt recomandate celor care calatoresc cu costuri reduse si nu celor care cauta ceva exclusivist.
Cum sa calatoresti spre Micene
Daca esti in vacanta in Athena, cel mai bun mod de a ajunge la Mycenae este cu o masina inchiriata. De la Athena, urmati autostrada spre Corint si continuati spre Tripoli pentru aproximativ 25 de km pana cand intalniti intersectia pentru Nafplio. Continuati drept pana cand intalniti iesirea spre Mycenae. Distanta de 90 de km de la Athena la Micene este parcursa in aproximativ doua ore. Daca preferati sa calatoriti cu transportul in comun, puteti lua un autobuz de la Athena catre Nafplio, cu plecari la fiecare ora. Durata calatoriei este de aproximativ doua ore, dar de la oprire pentru a ajunge la sit-ul arheologic va trebui sa luati un alt autobuz local sau sa faceti o scurta plimbare. O alta posibilitate este sa vizitati Micene cu un ghid turistic, cu plecare din Athena. Puteti alege intre diverse propuneri: itinerariile clasice care includ o oprire in cele mai faimoase locuri din Argolis, cum ar fi Epidaurus si Nafplio sau puteti combina vizita Micenelor cu un tur cu barca pe canalul Corint.