Muntele Athos este un loc care merita vizitat daca esti tipul potrivit: barbat, spiritual, in respectul traditiei si al aventurii.

muntele athos

Muntele Athos este pur si simplu unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant. Este unul dintre cele trei brate ale peninsulei Halkidiki. Manastiri enorme, ce par castele sau cetati, apar pe versantii de munte la fiecare cotitura de drum. Pe Muntele Athos exista pesteri care inca mai gazduiesc pustnici, asa cum se intampla aici de mii de ani. De asemenea, sunt multe case simple sau kelioane care gazduiesc calugari. Pe Muntele Athos sunt biserici care au mai mult aur in boltile lor decat poseda unele tari. Multe dintre aceste biserici adapostesc icoane care fac minuni. In primul rand, vestea proasta este ca daca sunteti femeie, nu puteti merge la manastirile din Muntele Athos. In al doilea rand, daca sunteti barbat si nu aveti documentele care se impun, nu veti avea acces niciodata pe muntele sfant. Conditia ca sa puteti vizita Muntele Athos este sa fiti barbat si sa va asigurati documentele necesare pentru o experienta de viata.

Calugarii care slujesc pe muntele sfant sunt din fiecare tara din lumea ortodoxa si chiar si din tarile neortodoxe. Bineinteles ca a fi calugar pe Muntele Athos, nu este usor. Este o viata grea, plina de abtineri si renuntari la cele lumesti. Insa pentru cautatorii spirituali, Athos are infatisarea cerului pe pamant. Peisajele de coasta sunt, probabil, cele mai frumoase din Marea Egee. In peninsula exista gradini incredibile ingrijite cu dragoste de natura si de Dumnezeu.

Femeile si cei care nu pot sa viziteze Muntele Athos , pot sa admire muntele sfant facand o croaziera cu vaporul de-a lungul coastei. Se pot admira manastiri uimitoare ca dimensiuni si arhitectura, care sunt situate la malul marii. Peisajele oferite de Muntele Athos sunt splendide iar calatoria este incantatoare deoarece in mare parte vapoarele sunt insotite de pescarusi jucausi.

Citeste regulile de acces in Muntele Athos aici.

Orasul Ouranoupoli

Booking.com

Orasul Ouranoupoli se afla la marginea frontierei dintre Sfantul Munte si restul lumii. Recomandam cazare in Ouranoupoli. De aici, o barca mica duce pelerinii in portul Daphne, punctul de intrare oficial in Muntele Athos. Din portul Daphne, pelerinii pot lua un autobuz care merge pana la orasul Karyes, in centrul peninsulei. Calugarii sunt prietenosi in cea mai mare parte si le place sa vorbeasca cu pelerinii, in special despre viata din afara muntelui sfant. Multi calugari sunt destul de educati si vorbesc engleza. Skete de Profitti Elias a fost cunoscuta sub numele de “manastirea americana” datorita numarului mare de occidentali care traiesc acolo.
In cazul in care sunteti femeie va puteti bucura de frumusetea orasului Ouranoupoli. Orasul da senzatia de avanpost decadent pe marginea civilizatiei si are niste restaurante frumoase si o plaja destul de buna. Pornind de aici puteti face o croaziera in jurul muntelui Sfant.

Lasă un răspuns