Platamonas, statiune micuta situata la poalele Muntelui Olimp

platamonas grecia travelturist
Vedere asupra statiunii Platamonas

Mica statiune Platamonas (2.000 de locuitori) este situata pe coasta Marii Egee, la 25 km de Muntele Olimp si la sud-est de acesta.
Orasul, al carui nume inseamna “plaja lunga”, este una dintre destinatiile turistice din Pieria. Statiunea Platamonas ofera pe langa cazare si servicii turistice de calitate. Totodata statiunea este situata la mica distanta de orasele Katerini si Larissa, si anume la 38 si respectiv 49 km.
Aici puteti puteti opta pentru cazare in Platamonas la preturi mici, in studiouri sau hoteluri cu regim self-catering. La preturi mai mari, puteti gasi cazare in Platamonas la hotelurile de 4 si 5 stele care ofera si servicii all-inclusive.
Statiunea va intampina cu numeroase restaurante si cafenele. Chiar la intrare in statiune te intampina faimosul castel bizantin, construit in secolul al X-lea, intre 1204 si 1222.

Castelul bizantin, punct de reper al statiunii

Acesta este locul unde, potrivit surselor istorice timpurii, era orasul antic Heraklion.
Castelul este situat intr-o pozitie strategica, pe Valea Tembi (Tempe), pe drumul principal care duce de la Macedonia la Thesalia si mai departe spre sudul Greciei.
Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, biletul de intrare costand 2 €.

Booking.com
platamonas grecia travelturist

Scurt istoric al castelului

Cea mai mare parte a castelului Platamonas a fost construita de regele francez din Salonic, Boniface de Momferatikos. In 1205, acesta a ridicat castelul pe ruinele unui castel bizantin preexistent.
Castelul este mentionat pentru prima data in texte ce dateaza din secolul al XIII-lea.  Atunci, conducatorii francezi din Salonic au facut reparatii ample pentru aparare. Au fost facute renovari ale castelului si de catre conducatorii bizantini ai secolului al XIV-lea si venetienii din secolul al XV-lea.
Dupa caderea Constantinopolului, dupa cea de-a patra cruciada din 1204, Momferatikos Boniface,  a dat castelul regelui Roland Piske. El i-a dat forma pe care o vedem azi. La scurt timp dupa aceea, castelul-cetate a fost sub ocupatie bizantina. In 1470 sub ocupatie turca, edificiul a cunoscut ample reparatii. Castelul din Platamonas a jucat un rol important in timpul ocupatiei otomane, mai ales in secolele al XVIII-lea si al XlX-lea. Dovezi arheologice arata, ca a fost folosit de crestini.
In prezent, Castelul Platamonas este locul in care in fiecare vara, se organizeaza o parte dintr-o serie de evenimente culturale si artistice ale Festivalului Olimpic. Aici au loc piese de teatru, concerte, expozitii, targuri si alte activitati din domeniul artelor vizuale.

platamonas grecia travelturist

OFERTE CAZARE IN PLATAMONAS

Ce vizitam in zona?

Pornind din Platamonas puteti vizita Muntele Olimp si multe alte atractii turistice din imprejurimi. Citeste detalii in articolul ,,Obiective turistice Riviera Olimpului”.
Platamonas este statiunea care ofera fascinante plaje cu nisip fin, croaziere pe ape turcoaz, dar si multe alte atractii precum castele, munti legendari si manastiri.

 

Lasă un răspuns