Manastirea Faneromeni se afla in apropierea orasului Lefkas

Unul dintre locurile ce trebuiesc vizitate daca sunteti in vacanta in Lefkada este Manastirea Faneromeni. Fiind situata la circa 3 km distanta fata de orasul Lefkada, vizita la Manastirea Faneromeni poate fi facuta in aceeasi zi cand va doriti sa va plimbati prin frumoasa capiatala a insulei. Manastirea Faneromeni este situata pe un deal de unde se pot admira privelisti superbe ce cuprind orasul Lefkas si plaja Agios Ioannis, cu vechile mori de vant.

Booking.com
manastirea faneromeni lefkada
Priveliste spre plaja Agios Ioannis

Manastirea este patronata de Fecioara Maria, care de altfel este sfanta protectoare a insulei Lefkada.

Manastirea Faneromeni, cel mai important obiectiv religios al insulei Lefkada

manastirea faneromeni lefkada

Manastirea Faneromeni a fost construita pe locul unui templu antic, dedicat zeitei Arhemis, zeita vanatorii. In acest loc au predicat crestinismul ucenicii Apostolului Pavel, Achila, Irodion si Sosion. Irodion este cel care a ingenuncheat si s-a rugat Domnului atat de fierbinte caci la un moment dat statuia zeitei Arthemis, s-a prabusit si s-a sfaramat. Pe acest loc a fost ridicata apoi o mica biserica inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Prin anul 332, Agatharh, episcopul de atunci al insulei, a marit biserica si a adaugat cateva chilii. De-a lungul vremii manastirea a trecut prin mai multe dezastre. Forma actuala a capatat-o in timpul dominatiei venetiene (1684-1797). Dupa un incediu care a distrus-o aproape in intregime, manastirea a fost reconstruita in 1887. In manastire a fost adusa o noua icoana a Fecioarei Maria, o copie a celei vechi, care a fost pictata in Sfantul Munte Athos, de catre calugarul Benjamin Kontraki.

Faneromeni sau ,,Cea care s-a aratat pe sine

,,Faneromeni” inseamna ,,Cea care s-a aratat pe sine”. Manastirea poarta acest nume deoarece in secolul al V-lea a fost comandata la Constantinopol o icoana a Fecioarei Maria, Nascatoare de Dumnezeu. Lucrarea trebuia facuta de catre calugarul Calist, caruia, inainte de a incepe lucrarea, dupa o perioada de rugaciuni si post i s-a conturat in mod miraculos pe lemn, imaginea Fecioarei Maria. El a tebuit sa adauge doar culorile. Aceasta a fost prima icoana a Fecioarei Maria, care a fost adusa in manastire.

manastirea faneromeni lefkada

 Un loc linistit si incarcat de spiritualitate

manastirea faneromeni lefkada

Manastirea Faneromeni se afla intr-un loc plin de vegetatie iar in curtea manastirii, recent a fost infintata o mica gradina zoologica, cu pasari multicolore, iepuri si caprioare.

Curtea interioara este plina de flori care dau culoare zidurilor albe ale manastirii. Linistea din jur si frumusetea locului te vor face sa-ti doresti sa mai poposesti ceva vreme in acest lacas ortodox, fie pentru rugaciune si inaltare, fie pentru a admira frumusetea locului si a imprejurimilor.

manastirea faneromeni lefkada
Priveliste catre Lefkas
Manastirea Faneromeni, Lefkada

Lasă un răspuns