Parthenonas, satucul montan uitat de timp…

parthenonas

Parthenonas va aduce inapoi in timp, spre stilul simplu de viata al localnicilor greci din zona montana a peninsulei Halkidiki. Nimic nu se misca repede in acest sat de munte situat in Sithonia, Halkidiki. Drumurile pietruite, serpuiesc printre casele de piatra, umbrite de smochini si maslini imensi. Iar hortensiile au gasit aici locul prielnic spre a se dezvolta uimitor si a da culoare locului.
Parthenonas este un sat istoric deosebit, situat in munte la o altitudine de 350 m. Se afla la aproximativ 6 km de statiunea Neos Marmaras. Aici merita sa faceti o excursie de o zi. Sau, daca beneficiati de transport propriu, puteti merge la cina intr-o taverna din Parthenonas. Aici, pe langa mancarurile traditionale grecesti, va puteti bucura de o priveliste uimitoare asupra marii si apusului. Fiind o destinatie de vacanta pe tot parcursul anului, puteti gasi cu usurinta cazare in Partenonas sau la hotelurile si apartamentele din statiunea Neos Marmaras. Portile din lemn ale pensiunilor sunt deschise permenent celor care sunt in cautare de cazare in Partenonas.

Booking.com

Istoria Parthenonas

Herodot este cel care a facut referire in scrierile lui la aceasta localitate, cand  a vorbit despre o asezare numita Parthenopolis, care se afla in zona moderna a Parthenonasului. Cu cativa ani in urma, aici a fost descoperit un sanctuar – posibil al lui Zeus. Tot in acest satuc a fost descoperita ceramica din perioada arhaica (10 i.Hr.), aratand dovezi ale unei asezari umane in aceasta zona inca de pe atunci.
In zilele dominatiei otomane satul a trecut prin perioade de locuire si abandon. In 1973, cand magnatul de transport maritim Yannis Carras a inceput sa construiasca statiunea turistica Porto Carras, multi locuitori ai satului s-au mutat pe coasta, spre Neos Marmaras, pentru munca. Treptat, satul a fost abandonat si transformat intr-un oras-fantoma.

Parthenonas astazi

parthenonas sithonia
parthenonas sithonia halkidiki

Aproximativ 20 de ani mai tarziu, cativa straini s-au mutat in Parthenonas  unde au renovat vechile case de piatra. In sat au fost construite apoi taverne, mici pensiuni, hoteluri si chiar un muzeu. Astfel ca daca doriti o vacanta in Parthenonas, veti gasi posibilitati de cazare chiar in sat. Acest sat istoric poate fi o optiune de plimbare pentru o zi daca doriti sa urcati pe muntele Itamos. Panoramele care se infatiseaza privirii de pe culmile muntelui Itamos cuprind la est Muntele Athos  si Muntele Olympus la vest. Va puteti bucura de frumusetea naturii urmand traseele montane care strabat adesea plantatii de maslini. De asemenea, puteti sa savurati o cafea sau un ouzo la un restaurant in aer liber, cu vedere la Golful Toroneos si insula Kelyfos. Parthenonas va va oferi cu siguranta racoare si relaxare, daca doriti o schimbare fata de soarele arzator de la malul marii. Acest sat traditional, incarcat de istorie este un loc special ce merita vizitat daca va petreceti vacanta in Sithonia.

Iata cum se ajunge in Halkidiki

Pentru o vacanta in Halkidiki este important sa plecati la drum cu cateva informatii, indiferent cu ce mijloc de transport veti dori sa calatoriti. Iata cum se ajunge in Halkidiki, pornind din Romania.

Lasă un răspuns