Epidaurus este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia.

epidaurus travelturist
Teatrul din Epidaurus

Acesta este situat in apropiere de Nafplion in Peloponez. Se poate vizita usor combinand vizita la Epidaurus cu o vizita la cetatea Myceane (Micene). Cea mai importanta atractie a acestui sit este Teatrul antic care este bine conservat. Teatrul Antic Epidaurus este considerat cel mai frumos din lume pentru proportiile sale vizuale perfecte si  acustica spectaculoasa a spatiului sau.

Booking.com

Teatrul Antic Epidaurus

Acesta este unul dintre cele mai bine conservate si, probabil, unul dintre cele mai frumoase teatre antice grecesti. Daca doriti sa vizitati doar un teatru antic, acesta trebuie sa fie primul.

Despre Epidaurus

Sanctuarul lui Asclepios din sit-ul arheologic Epidaurus este un loc spiritual care  merita efortul de a-l vizita. Grecii antici l-au facut pentru a aduce omagiu entitatilor lor spirituale in fata lui Asclepios, si pentru a cere zeilor remedii pentru bolile lor fizice. A fost un centru de vindecare si cultural in vremuri stravechi. Aici sinele mental, spiritual si fizic erau tratate impreuna. Sanctuarul Asclepios este un sit arheologic extins, cu multe cladiri interesante si un stadion recent excavat. Cea mai interesanta cladire este de departe Tholos, care, din nefericire, va trebui vizitata peste ceva timp deoarece arheologii lucreaza la restaurarea ei.

Epidaurus a fost construit in jurul secolului al 3-lea i.en si este inzestrat cu o multitudine de cladiri. Cel mai faimos edificiu care s-a pastrat foarte bine in timp este Teatrul Antic Epidaurus.

Acesta este unul dintre putinele teatre care isi pastreaza originalul “orchestra” circulara si are o viziune estetica din spate. In timpul ocupatiei romane a Greciei, majoritatea “orchestrelor” de teatru au fost schimbate dintr-un cerc intr-un semicerc. Din fericire Teatrul Epidaurus a scapat intact.

Orientarea estetica si acustica teatrului sunt uluitoare. Teatrul (zona de sedere) este spectaculs in felul in care geometria arhitecturala se imbina cu frumosul peisaj muntos de dincolo de scena.

Cand vizitati teatrul, nu uitati sa stati in centrul orchestrei circulare (chiar pe marmura patrata care o marcheaza). Vorbiti  cat de incet puteti. Veti fi uimiti cum vorbele revin la urechile voastre in mod stereofonic si cum chiar si cei mai indepartati spectatori va pot auzi.

Teatrul este inca folosit si astazi. Aici au loc frecvent reprezentatii ale unor piese de teatru, concerte si festivaluri. Majoritatea acestora au loc in timpul lunilor de vara.

Muzeul

Exista un mic muzeu langa intrarea in sit care merita vizitat pentru statuile si replicile pe care le contine. Majoritatea statuilor importante din Epidaurus sunt adapostite la Muzeul National de Arheologie din Atena.

In exteriorul Muzeului de la Epidaurus este un robinet simplu de apa pentru o racorire in fata soarelui arzator al verii.

Indicatii practice pentru o vizita la Epidaurus

Pentru a ajunge la Epidaurus este mai usor de la autostrada Corint-Nafplion. Desi mai lung, acest traseu este mai rapid, deoarece se circula in mare parte pe autostrada si este mult mai confortabil de condus. Urmand acest drum catre Epidaurus, veti trece pe langa Nemea si Micene, alte doua sit-uri arheolohgice deosebite.

Daca conduceti din Atena, veti vedea semne in apropiere de Corint catre Epidaurus. Acestea sunt semne care indica drumul de coasta vechi (1950). 
Acesta este cel mai scurt traseu.

Sit-ul de la Epidaurus este expus razelor soarelui, iar plimbarea prin el poate fi provocatoare uneori (desi nu la fel de aspru ca Micene). Este recomandata o imbracaminte potrivita (adidasi, bermude, ochelari de soare) aprovizionarea cu apa, deoarece acestea nu se gasesc in incinta.

Intrarea la sit va va costa 12€ aprilie-octombrie) si 6€( in perioada noiembrie-martie). Se pot cumpara harti simple sau carti cu ghiduri de vizitare a sit-ului. Acestea se vand langa intrare. Sit-ul este la aproximativ cinci minute de mers pe jos de intrare. In timp ce teatrul antic este bine conservat, nu este valabil acelasi lucru si pentru restul sanctuarului. Daca va grabiti  si vreti sa punctati, puteti vizita teatrul si muzeul si puteti sari peste restul sitului arheologic care acopera o zona extinsa.

Alimentele si apa pot fi cumparate in apropierea chioscului de bilete de la intrare, dar, odata ce ati intrat in incinta, nu exista facilitati in afara de toaletele utilitare din apropierea teatrului.

Sunt cateva zile din an cand intrarea este gratuita:

  • 6 martie (in memoria lui Melina Mercouri)
  • 18 aprilie (Ziua Mondiala a Monumentelor)
  • 18 mai (Ziua Muzeelor ​​Internaționale)
  • Ultimul weekend al lunii septembrie (Zilele Patrimoniului European)
  • 28 octombrie

Pot beneficia de reducere a taxei de intrare:

  • Cetatenii greci și cetatenii altor state membre ale Uniunii Europene care au varsta de peste 65 de ani, la prezentarea cartii de identitate sau a pasaportului pentru verificarea varstei si a tarii de origine.
  • Studenții universitari – instituții de invatamant superior, institute de invatamant tehnologic sau scoli echivalente din tari din afara Uniunii Europene, la prezentarea cartilor lor de identitate studentesti

Lasă un răspuns