Meteora, mare centru monahal

Alaturi de Muntele Athos, Meteora este cel de-al doilea  important centru monahal al Greciei. Poporul grec este  crestin-ortodox. Acest lucru este vizibil la nivelul intregii tari prin constructia de numeroase manastiri, biserici si schituri. Viata monahala aici dateaza inca din secolul al –XI-lea. In acele vremuri, calugarii care se retrageau aici pentru rugaciune, traiau in pesteri fiind un exemplu de vointa, credinta si supunere. Cand numarul monahilor a crescut, s-a infiintat Schitul Stagon, iar din secolul al XII lea a inceput organizarea sistematica a schitului care apartinea de Episcopia de Stagon. In timp, pe crestele stancilor au fost construite manastiri impunatoare. In total aici sunt 24 de lacasuri de cult, unele locuite, intretinute foarte bine iar altele aproape ruinate. In manastirile locuite slujesc in credinta calugari si calugarite care urmeaza invataturile Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Localizare Meteora

Meteora se afla in centrul Greciei, in apropiere de Kalambaka, la 300 de metrii deasupra vaii, unde raul Pinios iese in frumoasa campie Tessaliana. Aproximativ 1000 de stanci inalte, care din departare par o padure de piatra, apar pe neasteptate in fata ta nascand extazul inlauntrul tau. Drumul spre Meteora urca prin munti pana la manastirile ,,din mijlocul cerului”. Ca fenomen fizic formarea acestor blocuri imense de stanca este unic in lume.

Booking.com

Meteora ca atractie turistica

meteora manastirea marelui meteor
Manastirea Marelui Meteor

Astazi, din acest grup de manastiri, numai sase sunt accesibile vizitatorilor. Acestea sunt: Schimbarea la fata a lui Cristos ( Marele Meteor), Sfanta Treime, Sfantul Varlaam, Sfantul Stefan Prim Martir, Manastirea Rousanou si Sfantul Nicolae Anapafsas. Aceste manastiri au devenit adevarate oaze spirituale unde multi vizitatori au gasit linistea sufleteasca si taria psihica. Spre deosebire de manastirile de la Muntele Athos, la Meteora au acces atat vizitatori femei cat si barbati.

Meteora este locul perfect pentru cugetare si inaltare, nimic altceva decat o padure de stanci inalte si prapastioase incoronate de manastiri, schituri si chilii. Manastirile cocotate pe varfurile acestor stanci te conduc fizic si spiritual mai aproape de Dumnezeu. Citeste mai mult

Drumul spre Meteora

meteora-drumul-spre-meteora

Meteora , incanta ochiul prin peisajele deosebite, si incarca sufletele cu spiritualitate. Iata cele doua variante de drum spre Meteora: Citeste mai mult

 Ce inseamna cuvantul ,,Meteora”?

-In traducere din limba greaca inseamna: „mijlocul cerului”, „sus in ceruri” sau „suspendat in aer”. Numele dat locului descrie perfect peisajul straniu pe care il creaza multimea de stanci care se inalta brusc din campie.

-Conform unor scrieri antice, stancile care poarta pe culmile lor manastirile de la Meteora, sunt roci trimise din cer pe pamant. De aici si numele de meteori.

Loc inedit, incarcat de spiritualitate

meteora acces manastire
Acces in Manastirea Marelui Meteor

Pentru cateva manastiri a fost realizat accesul pe scari sapate in roca, multe dintre ele fiind complet izolate. Este uimitor sa observi modul in care calugarii isi faceau aprovizionarea cu ajutorul unui scripete vertical sau orizontal.

Lasă un răspuns